Stoomsauna versus infrarood sauna
Vanzelfsprekend ben jij bekend met de sauna.
Maar wat is het verschil tussen een infrarood sauna en een stoomsauna; ofwel de traditionele Finse sauna?
We vertellen je graag meer over de voordelen van een infrarood sauna en een Finse sauna. En natuurlijk zoomen we ook in op de bijbehorende nadelen. Oftewel: stoomsauna vs infrarood.
Het verschil tussen infrarood sauna en stoomsauna
De manier waarop warmte wordt gecreëerd is anders betreft de stoomsauna vs de infrarood sauna. Zoals het woord al doet vermoeden: bij een stoomsauna is er sprake van stoom die de ruimte opwarmt.
Infrarood maakt daarentegen gebruik van lichtenergie. Via de infraroodlampen worden infraroodgolven uitgestraald. Deze verwarmen de gebruiker direct.
De stoom bij een Finse sauna verwarmt in eerste instantie de lucht, waarop vervolgens de lucht en kamer wordt opgewarmd. Het lichaam wordt warm door de opgewarmde ruimte.
Ontgiften lichaam via sauna warmte
Een infrarood sauna heeft ten opzichte van een stoomsauna een belangrijk gezondheidsvoordeel. Het grondig ontgiften van het lichaam.
Zowel een infrarood sauna als stoomsauna ontgiften het lichaam. Maar, de infrarood-variant dring tot dieper in het lichaam door. Op deze wijze worden er meer gifstoffen afgevoerd.
Ontspannen in de sauna | stoomsauna versus infrarood
Van beiden staat vast dat je er heerlijk kunt ontspannen. De traditionele sauna heeft hierin net een streepje voor.
Bij beide saunavormen kun je dankzij de warmte optimaal relaxen.
In de traditionele sauna kun je dit een extra boost geven door de saunastenen te overgieten met bijvoorbeeld oliën. Door de stoom zorgt dit voor extra ontspanning.
Stralingswarmte voor spier- en gewrichtspijnen
Doordat de warmte van de infrarood sauna beter doordringt, zorgt het voor een optimale stimulatie van de bloeddoorstroming. Dit zorgt ervoor dat gewricht- en spierpijnen sneller worden verholpen. Ondanks dat de warme lucht van de Finse sauna hier natuurlijk ook een bijdrage levert, is de infrarood sauna de beste keuze als het om spier- en gewrichtspijnen gaat.
''Infrarood sauna's bieden diepere warmte dan stoomsauna's, waardoor de spieren meer kunnen ontspannen en pijn kan worden verminderd.'' - Dr. Brian Clement
Temperatuur infrarood sauna versus traditionele sauna
De temperatuur van een infrarood sauna ligt rond 35 tot 75 graden. Een traditionele stoomsauna ligt rond de 80 en 100 graden.
Het verschil heeft dus te maken met de manier van verwarmen, zoals hierboven uitgelegd. Het voordeel van een infraroodcabine? Het is - wanneer je moeite hebt met extreme warmte - beter te verdragen.
''Infrarood sauna's bieden een droge warmte die beter is voor mensen met ademhalingsproblemen dan de vochtige hitte van een stoomsauna.'' - Dr. Rachel Abrams
Opwarmtijd stoomsauna versus infrarood sauna
Een infrarood sauna heeft minder tijd nodig om op te warmen. Denk aan circa 10 tot 15 minuten. Een Finse sauna heeft ongeveer een half uur tot een uur nodig om de gehele cabine te verwarmen.
Afvalstoffen verliezen in sauna
Bij een bezoek aan de stoomsauna blijkt circa 97 procent van het verloren zweet uit water te bestaan. Bij een infrarood sauna is dat circa 80 procent.
De overige 20 procent bestaat uit afvalstoffen. Het verlies van gifstoffen is dus bij de infraroodverwarming dus aanzienlijk hoger.
Afvalstoffen, zoals natrium, urinezuur, zwavelzuur, cholesterol etc. zullen bij een infrarood sauna het lichaam in een hoger tempo verlaten.
Aanschafprijs van de sauna
De prijs van de stoomsauna vs infrarood sauna. Wellicht een belangrijk punt wanneer je niet goed weet voor welke sauna je moet kiezen.
De hoogte van de prijs - van zowel de infrarood sauna als een traditionele sauna - varieert sterk. Dit heeft o.a. te maken met de kwaliteit, grootte, soort verwarmingselementen en opties.
De prijzen van een geïnstalleerde sauna bij jou thuis starten vaak vanaf circa 2000 euro. Dit kan oplopen tot zo'n 10.000 euro. Natuurlijk afhankelijk van jouw wensen.
Met de infrarood sauna deken wordt een alternatief aangeboden. Met dezelfde technologie en dus voordelen als die van een infrarood sauna cabine. De saunadeken kost echter nog minder dan 500 euro.
Infrarood sauna deken versus infrarood sauna cabine
Wanneer je in een infrarood cabine gaat liggen, wordt de rug niet verwarmd. Dit gebeurt in een traditionele sauna dan weer wel. Liggen en ontspannen gaat vaak hand in hand samen.
Met een infrarood sauna deken is het juist de bedoeling dat je gaat liggen. Dankzij de infrarood verwarming - die in de gehele deken is verwerkt - wordt het gehele lichaam verwarmd.
Stroomverbruik infrarood sauna versus traditionele sauna
Vaak kan een IR sauna cabine worden aangesloten op een regulier stopcontact van 230 volt. Het vermogen van deze sauna ligt vaak tussen de 1500-2500 watt.
Het vermogen van een traditionele sauna is wat lastiger aan te geven.
Meestal wordt circa 1000 watt per 1m3 aangehouden. Het stroomverbruik van een Finse sauna ligt dan ook hoger ten opzichte van een infrarood sauna.
Een infrarood sauna deken verbruikt echter maar 500 watt. Dit is slechts 20-33 procent t.o.v. de reguliere infrarood cabine.
Welke sauna is het meest geschikt?
De stoomsauna vs infrarood sauna: Beide opties zijn heerlijk.
Toch gaat onze voorkeur uit naar de infrarood sauna, omdat deze optie meer voordelen heeft. Al willen wij nog steeds wel eens een bezoek aan de traditionele sauna brengen.
Welke infrarood sauna is het beste?
De infrarood saunadeken is een geweldige optie. De aanschafprijs, gebruikskosten en mogelijkheid om erin te kunnen liggen, zijn voordelen om voor een infrarood sauna deken te kiezen.
De deken is eenvoudig te gebruiken. Het is draagbaar en dus gemakkelijk om mee te nemen. Daarnaast neemt de saunadeken weinig (en dus veel minder) ruimte in beslag.
Gebruik maken van de saunadeken? Waar en wanneer jij maar wilt!
Flamengo infrarood deken
De infrarood sauna deken van Flamengo zou wel eens de beste optie voor jou kunnen zijn.
Een verbeterde bloedsomloop, sterkere en jongere huid, hulp bij het herstel van gewrichts- en spierpijn, ondersteuning bij het verbranden van calorieën, heerlijk relaxen/ontspannen en nog vele andere gezondheidsvoordelen.