sauna voor het slapen gaan

Sauna voor het slapen gaan

Veel mensen hebben last van slaapproblemen. Een infrarood sauna voor het slapen gaan kan helpen bij het verbeteren van jouw nachtrust. Maar wat is de reden van deze slaapproblemen en hoe kan een infrarood sauna hierbij helpen?

De gehele dag zijn we in de weer. Constant online en bereikbaar, aan het werk, aan het sporten etc. Daarnaast willen we nog weleens bepaalde voeding binnenkrijgen wat niet bevorderlijk is voor onze nachtrust.
Ook moeten we zeker cafeïne en alcohol niet vergeten, welke een negatieve invloed kunnen hebben op jouw nachtrust.

Waarom slapen soms lastig kan zijn 

Zellfs als er met deze aspecten rekening wordt gehouden, kan het zeker nog voorkomen dat je helaas niet goed slaapt. Er zijn namelijk diverse redenen voor het niet kunnen slapen. Zoals het niet kunnen slapen door stress of een hoge spierspanning tijdens de slaap. Onrustig slapen zorgt ervoor dat je niet goed uitgerust wakker wordt.

Een sauna voor het slapen gaan kan hierbij helpen. Het helpt je ontspannen, je temperatuur bij te stellen en het zorgt voor de aanmaak van stoffen zoals melatonine, welke je helpt bij het beter kunnen slapen. Diverse onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat een infrarood sauna-sessie een gunstig effect heeft op jouw nachtrust. Een sauna en slapen is dus een goede combinatie.

belang van slapen

Het belang van slapen 

Het is geen geheim dat slapen belangrijk is voor de gezondheid. Het lichaam moet tot rust komen om te herstellen. De geest moet tot rust komen, zodat je de volgende dag weer energie hebt. Het verschilt per persoon hoeveel uur je nodig hebt om goed uitgerust aan een dag te kunnen beginnen. Daarnaast verschilt het per persoon hoeveel uur je daadwerkelijk van de nacht diep en goed slaapt.

Het is normaal om af en toe wakker te worden, maar vaak weet je de volgende dag wel of je goed geslapen hebt of niet. Voel je jezelf fit, dan heb je hoogstwaarschijnlijk voldoende uren gemaakt en dus goed geslapen.

Wat als je niet kans slapen? 

Er zijn verschillende redenen waardoor je niet goed slaapt. Je bent moe maar je kunt niet slapen. Je maakt je over verschillende dingen druk wat er op dat moment in jouw leven plaatsvindt. Ontspannen gaat hierdoor lastig.
Je hebt een hoge spierspanning voor het slapen. Of juist een hoge spierspanning tijdens het slapen. Juist ontspanning van de geest en het lichaam is belangrijk om te kunnen slapen.

Te moe om te kunnen slapen 

Tegelijkertijd is het van belang om moe te zijn om te kunnen slapen. Daarom is voldoende lichaamsbeweging en/of mentale inspanning gedurende de dag van belang. Als je te weinig hebt gedaan dan kan het zijn dat je nog te veel energie hebt om te kunnen slapen.

Wel is het raadzaam om niet vlak voor het slapen te veel in de energiestand te staan. Sport je vlak voor het slapen? Dan heb je vermoedelijk nog te veel adrenaline, waardoor je lastig in slaap komt. Ditzelfde geldt wanneer je een grotere mentale inspanning doet vlak voor het slapen gaan.

Invloed van voeding op slapen 

De momenten wanneer je eet en wat je eet kunnen invloed hebben op het slapen. Wanneer je bijvoorbeeld te laat eet dan is jouw lichaam nog druk bezig met het verwerken van het voedsel. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Eet je te weinig of te veel? Dit gevoel kan je in de weg gaan zitten, waardoor slapen lastig kan worden. Heb je koffie op of andere cafeïne houdende dranken?
Dit zorgt ervoor dat je actiever en alerter bent, waardoor je nachtrust minder ideaal zal zijn.

De slaapomgeving 

Maar ook je omgeving kan van invloed zijn. Denk aan je kussen of matras. Wanneer dit niet fijn ligt, zal dit het in slaap vallen bemoeilijken. Ook tijdens het slapen zal dit je niet helpen. Je zal vaker wakker worden en minder diep slapen. Misschien is je ruimte te koud of juist te warm. Of heb je juist last van omgevingsgeluiden. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn, welke jouw ideale nachtrust kunnen verstoren.

Een betere nachtrust | hacks

Wanneer je een betere nachtrust wilt, zodat je met voldoende energie de volgende dag ingaat zijn er een aantal tips waar je mee kunt starten:

 • Zorg dat je zoveel mogelijk op een vaste tijd naar bed gaat. Routine en regelmatigheid helpen bij een gezonde nachtrust.
 • Beperk je beeldschermtijd. Stop met beeldschermgebruik voor het slapen gaan.
 • Beperk cafeïne gebruik en probeer sowieso geen cafeïne meer te drinken in de avond.
 • Zorg voor een comfortabele slaapomgeving.
 • Eet gezond, eet voldoende en niet te laat.
 • Vermijd actieve dingen vlak voor het slapen. Oftewel geen grote fysieke en mentale inspanningen vlak voor het slapen.
 • Zorg voor ontspanning van de geest en het lichaam voor het slapen. Denk aan een warm bad, slaapmeditatie, yoga, ontspanningsoefeningen een korte wandeling. Een sauna voor het slapen gaan is daarnaast een goede optie. Hier gaan we verder op in.

Sauna voor het slapen gaan 

Zoals gezegd is ontspannen een belangrijke tip om beter te kunnen slapen.
Dit klinkt logisch. De vraag is vooral hoe je goed kunt ontspannen.

Meditatie kan je hierbij helpen of bijvoorbeeld een lekker warm bad zorgt voor ontspanning. Maar ook een sauna voor het slapen gaan kan een goede optie zijn om jouw nachtrust te optimaliseren. Hoe werkt dit eigenlijk?

Met een leeg hoofd en ontspannen spieren slaap je een stuk lekkerder. Daarom is bijvoorbeeld relaxatietherapie een veelvoorkomende manier om slaapproblemen aan te pakken.

Een infrarood sauna kan helpen bij diverse fysieke ongemakken zoals hoofdpijn, spierpijn en gewrichtspijn. Dit kan in sommige gevallen dus al zorgen dat je oorzaak van slecht slapen opgelost wordt.

Maar daarnaast heeft de infrarood sauna voor het slapen gaan een direct voordeel om je te helpen bij een gezonde nachtrust. De wisseling van koud naar warm en van warm weer terug naar koud, zorgt dat je lichaam in een slaapmodus komt. Er wordt namelijk melatonine aangemaakt. Deze endorfine zorgt dat je beter en dieper kan slapen.

Bron: ScienceDirect

Lichaamstemperatuur reguleren met infrarood

Een koele lichaamstemperatuur is belangrijk om snel in slaap te vallen.
In de zomer is het daarom ook moeilijker om in slaap te vallen. De omgevingstemperatuur is te hoog. De infrarood sauna kan je hierbij helpen.
De sauna zorgt dat je lichaam opwarmt, maar zodra je eruit komt is het temperatuurverschil met de omgeving groot. Het lichaam zal direct afkoelen. Deze afkoeling zorgt voor een proces in je hersens voor de aanmaak van je slaapmodus.

Een al wat bekendere manier is bijvoorbeeld een warm bad. Hierbij gebeurd ongeveer hetzelfde. Het lichaam wordt warm dankzij het bad en koelt vervolgens sterk af. Je voelt je ontspannen, komt in de slaapmodus waardoor je goed voorbereid bent om te slapen. Wel is het zo om niet direct voor het slapen in de infrarood sauna te gaan.

Er wordt in de sauna adrenaline aangemaakt. Dus wil je in de sauna voor het slapen gaan, ga ongeveer een uur voordat je gaat slapen in de infrarood sauna, dit zal er voor zorgen dat je heerlijk kan slapen. Een sauna voor het slapen zorgt dat de gespannen spieren tot rust komen en je geest volledig zal ontspannen. De endorfine welke wordt aangemaakt in sauna zorgt voor de perfecte voorbereiding voor het slapen.

Wat gebeurt er in de infrarood sauna? 

Net zoals in de traditionele Finse Sauna worden er hoge temperaturen bereikt om jou op te warmen. Het verschil tussen de traditionele sauna en infrarood sauna zit met name in de manier van verwarmen. De infrarood sauna verwarmt jou direct en de Finse Sauna verwarmt de omgeving, waardoor het warm/heet aanvoelt en je uiteindelijk ook wordt opgewarmd.

Omdat de infrarood sauna het lichaam direct verwarmd en doordringt met de infrarood warmte zorgt dit voor een goede doorbloeding en een optimale aanpak van verwarming van je spieren en gewrichten.

Dus wil je in de sauna voor het slapen gaan? Dan is de infrarood sauna de beste optie.

Voordelen infrarood sauna

Een infrarood sauna en slapen is dus een goede combinatie. Naast dat een infrarood sauna jouw nachtrust verbetert heeft het nog meerdere voordelen:

 Helpt bij het ontgiften van jouw lichaam. Door het zweten worden bepaalde toxines uit je lichaam verwijderd.
Ondersteuning bij het verliezen van gewicht. Het is zeker geen vervanger van sporten en een juiste voeding, maar kan een goede aanvulling zijn welke jou helpt bij het afvallen. Lees hier meer over afvallen met een infrarood sauna.
Een sterker immuunsysteem; dankzij de aanmaak van meer witte bloedcellen in de infrarood sauna. Deze cellen helpen bij bestrijding van infecties, virussen en andere vervelende kwaaltjes. Je wordt minder vaak ziek en zal sneller herstellen.
Zorgt voor een betere en gezondere huid. Het heeft een reinigende werking voor je huid en zorgt ervoor dat je poriën goed open komen te staan. 
Een sneller herstel van spieren en gewrichten dankzij het goed doordringen van de warmte. Perfect te combineren met bijvoorbeeld jouw work-out.
Ontspanning; Naast de ontspanning van de sauna voor het slapen gaan. Kan het natuurlijk ook helpen om sowieso wat relaxmomentjes voor jezelf in te plannen. Met een infrarood sauna kom je volledig tot rust.
Optimaal genieten.
 Voel je fitter.

Sauna en slapen  

Wil je in de sauna voor het slapen gaan?

Een sauna en slapen kan weleens lastig te combineren zijn.
Wellicht is het niet mogelijk om een infrarood sauna te bezoeken een paar uur voordat je gaat slapen. Je moet er moeite voor doen als deze al in de buurt aanwezig en/of open is. Daarnaast kan het een drempel zijn om de deur uit te gaan. Ook kan het aardig in de kosten lopen als je dit met enige regelmaat wilt doen.

Wil je profijt hebben van de voordelen van een infrarood sauna dan is het frequent gebruik van de infrarood sauna wel aan te raden.

Een alternatief zou kunnen zijn om een infrarood saunacabine in huis te (laten) plaatsen. Maar ook dit kan aardig in de kosten lopen, als de ruimte in de woning hiervoor al aanwezig is.

De Flamengo infrarood sauna deken kan dan voor jou het perfecte alternatief zijn. De Flamengo infrarood sauna deken gebruikt dezelfde infrarood technologie, echter dan verwerkt in een deken.

Waarom de Flamengo infrarood sauna deken 

De voordelen van de Flamengo infrarood sauna deken? Je kan heerlijk liggen op de plek waar jij wilt in tegenstelling tot een infrarood cabine. Ga bijvoorbeeld liggen op een yogamatje of op je bed.

Je kan erin wanneer jij wilt. Dus wil je in de sauna voor het slapen gaan? Dan kan dit eenvoudig.

Jouw eigen infrarood privé sauna zonder dat dit veel ruimte in beslag neemt. Daarnaast bespaart het flink in de kosten.

Wil je in de infrarood sauna voor het slapen gaan. Met de Flamengo Sauna deken is dit eenvoudig te regelen. Daarnaast kun je jouw Flamengo infrarood deken ook overal mee naartoe nemen.

Graag meer weten hoe de Flamengo Infrarood sauna deken werkt?

Bestel de Flamengo Infrarood Sauna deken en probeer deze geavanceerde infrarood sauna van Flamengo 30 dagen lang.

Terug naar blog
 • warmtestress

  Onderzoek naar warmtestress

  Omgevingsstress, zoals extreme warmtestress of koudestress, wordt vaak gezien als een uitdaging voor onze gezondheid en lichaamsevenwicht. Ons lichaam heeft het vermogen om zich redelijk goed aan te passen aan...

  Onderzoek naar warmtestress

  Omgevingsstress, zoals extreme warmtestress of koudestress, wordt vaak gezien als een uitdaging voor onze gezondheid en lichaamsevenwicht. Ons lichaam heeft het vermogen om zich redelijk goed aan te passen aan...

 • hoe duur is een sauna

  Hoe duur is een sauna? Prijzen en opties voor e...

  Ben je benieuwd naar de kosten van een sauna en overweeg je om er een in huis te nemen? In dit artikel bespreken we hoe duur een sauna kan zijn,...

  Hoe duur is een sauna? Prijzen en opties voor e...

  Ben je benieuwd naar de kosten van een sauna en overweeg je om er een in huis te nemen? In dit artikel bespreken we hoe duur een sauna kan zijn,...

 • infrarood sauna fibromyalgie

  Waarom een infrarood sauna bij fibromyalgie?

  Hoe zit het met de werking van een infrarood sauna bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, stijve spieren en gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid....

  Waarom een infrarood sauna bij fibromyalgie?

  Hoe zit het met de werking van een infrarood sauna bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, stijve spieren en gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid....

1 van 3