wat doet stress met lichaam en geest

Wat doet stress met je lichaam en geest?

Stress is een veelvoorkomende reactie op uitdagende situaties in ons leven. Wat doet stress met je lichaam en geest? Hoewel een beetje stress ons kan helpen om beter te presteren en ons te motiveren om onze doelen te bereiken, kan overmatige of langdurige stress een negatief effect hebben op zowel ons lichaam als onze geest. Een ontspannen lichaam en geest is dus belangrijk.

Wat doet stress met het lichaam?

Laten we beginnen met het lichaam. Wanneer we ons gestrest voelen, reageert ons lichaam met een reeks fysiologische veranderingen die bekend staan als de stressrespons. Dit omvat het vrijkomen van hormonen zoals cortisol en adrenaline, die ons lichaam voorbereiden op actie door onze hartslag en ademhaling te versnellen en onze spieren te spannen. Deze respons was ooit van vitaal belang voor onze overleving, omdat het ons hielp te vluchten of te vechten in gevaarlijke situaties. Tegenwoordig ervaren we echter vaak langdurige, chronische stress in ons dagelijks leven, zoals gezondheid, werkstress, financiële problemen of relatieproblemen.

"Ontspanning van het lichaam leidt tot ontspanning van de geest." | B.K.S. Iyengar – oprichter Iyengar yoga-methode

Wisselwerking lichaam en stress

Langdurige stress kan een negatieve invloed hebben op ons lichaam, omdat het onze fysiologische systemen overbelast en ons kwetsbaar maakt voor verschillende gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele manieren waarop stress het lichaam kan beïnvloeden:

 1. Cardiovasculaire systeem. Langdurige stress kan leiden tot hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, omdat de stressrespons het hart en de bloedvaten overbelast.
 2. Immuunsysteem. Stress kan het immuunsysteem onderdrukken, wat betekent dat het lichaam minder goed in staat is om infecties en ziekten te bestrijden.
 3. Spijsverteringssysteem. Stress kan leiden tot maag- en darmproblemen, zoals indigestie, buikpijn, diarree of constipatie, omdat het de spijsvertering vertraagt en de bloedtoevoer naar de spijsverteringsorganen vermindert.
 4. Ademhalingssysteem. Stress kan de ademhaling versnellen en oppervlakkiger maken. Hierdoor wordt  de zuurstofopname in het lichaam  verminderd en neemt de kans op hyperventilatie toe.

Wat doet stress?

Nu we de effecten van stress op het lichaam hebben besproken, laten we eens kijken naar de effecten op de geest. Stress kan ook een grote impact hebben op onze mentale en emotionele welzijn. Hier zijn enkele manieren waarop stress het mentale en emotionele welzijn kan beïnvloeden:

 1. Angst en depressie. Langdurige stress kan leiden tot gevoelens van angst en depressie. Het kan onze hersenen veranderen en de balans van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, kan verstoren.
 2. Concentratieproblemen en geheugenproblemen. Stress kan onze cognitieve functies beïnvloeden, zoals het geheugen, de aandacht en de concentratie. Dit kan het moeilijker maken om taken uit te voeren en ons vermogen om nieuwe informatie op te nemen. Dit kan leiden tot nog meer stress.
 3. Slaapproblemen. Stress kan ook leiden tot slaapproblemen, zoals slapeloosheid of slechte kwaliteit van de slaap. Dit komt omdat stress ons kan blijven achtervolgen, zelfs als we proberen te ontspannen en te rusten.
 4. Verslavingen. Sommige mensen kunnen proberen om stress te verminderen door middel van ongezonde copingmechanismen. Bijvoorbeeld alcohol- of drugsgebruik, roken of overmatig eten. Dit kan leiden tot verslavingen en andere gezondheidsproblemen.

Het is belangrijk om te beseffen dat de effecten van stress op ons lichaam en geest niet allemaal negatief zijn. Een gezonde mate van stress kan ons helpen om ons te concentreren en beter te presteren in uitdagende situaties. Het probleem ontstaat wanneer stress te veel en te lang aanhoudt.

ontspannen lichaam en geest

Een ontspannen lichaam en geest

Gelukkig zijn er manieren om stress te verminderen en onze gezondheid en welzijn te verbeteren. Hier zijn enkele tips om de geest en lichaam in balans te krijgen:

 1. Zorg voor voldoende slaap. Een goede nachtrust kan ons helpen om stress te verminderen en ons lichaam en geest te herstellen. Probeer daarom voldoende te slapen en een regelmatig slaapritme aan te houden.
 2. Eet gezond. Een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan ons helpen om ons lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren en stress te verminderen.
 3. Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging kan ons helpen om stress te verminderen en ons lichaam en geest gezond te houden. Probeer daarom regelmatig te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, te fietsen of te sporten.
 4. Zoek sociale steun. Het hebben van sociale steun kan ons helpen om stress te verminderen en ons emotionele welzijn te verbeteren. Probeer daarom contact te maken met vrienden, familieleden of een professionele hulpverlener als je je gestrest voelt.
 5. Doe ontspanningsoefeningen. Ontspanningsoefeningen zoals yoga, meditatie of diepe ademhaling en combineer dit bijvoorbeeld met de sauna. Dit kan ons helpen om stress te verminderen en ons lichaam en geest te ontspannen.

"Ontspanning is de sleutel tot het openen van de deur naar de kracht van het zelf." - Deepak Chopra – Arts, schrijver, spreker

Stress kan een grote impact hebben op ons lichaam en geest. Zorg voor een ontspannen lichaam en geest. Langdurige of chronische stress kan leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen en emotionele problemen. Gelukkig zijn er manieren om stress te verminderen en ons welzijn te verbeteren, zoals een gezonde levensstijl, sociale steun en ontspanningsoefeningen welke ervoor kunnen zorgen dat lichaam en geest in balans zijn.

Bron: Excli
Terug naar blog
 • warmtestress

  Onderzoek naar warmtestress

  Omgevingsstress, zoals extreme warmtestress of koudestress, wordt vaak gezien als een uitdaging voor onze gezondheid en lichaamsevenwicht. Ons lichaam heeft het vermogen om zich redelijk goed aan te passen aan...

  Onderzoek naar warmtestress

  Omgevingsstress, zoals extreme warmtestress of koudestress, wordt vaak gezien als een uitdaging voor onze gezondheid en lichaamsevenwicht. Ons lichaam heeft het vermogen om zich redelijk goed aan te passen aan...

 • hoe duur is een sauna

  Hoe duur is een sauna? Prijzen en opties voor e...

  Ben je benieuwd naar de kosten van een sauna en overweeg je om er een in huis te nemen? In dit artikel bespreken we hoe duur een sauna kan zijn,...

  Hoe duur is een sauna? Prijzen en opties voor e...

  Ben je benieuwd naar de kosten van een sauna en overweeg je om er een in huis te nemen? In dit artikel bespreken we hoe duur een sauna kan zijn,...

 • infrarood sauna fibromyalgie

  Waarom een infrarood sauna bij fibromyalgie?

  Hoe zit het met de werking van een infrarood sauna bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, stijve spieren en gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid....

  Waarom een infrarood sauna bij fibromyalgie?

  Hoe zit het met de werking van een infrarood sauna bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, stijve spieren en gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid....

1 van 3