spierpijn voorkomen en verminderen

Spierpijn voorkomen: tips om spierpijn te verminderen

Hoe kan je spierpijn voorkomen of verminderen? Spierpijn is een veelvoorkomende klacht waar bijna iedereen wel eens mee te maken heeft gehad. Het kan optreden na intensieve lichamelijke activiteiten zoals sporten of zelfs na een dagje klussen in huis. Hoewel spierpijn meestal vanzelf verdwijnt, kan het soms behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse activiteiten belemmeren. In dit artikel bespreken we wat spierpijn precies is, hoelang het kan duren en belangrijker nog, hoe je spierpijn kunt voorkomen en verminderen.

Wat is spierpijn?

Spierpijn wordt veroorzaakt door kleine scheurtjes in de spiervezels en het omliggende bindweefsel. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en soms zwelling in de getroffen spieren. Spierpijn kan zich op verschillende manieren uiten, zoals spierpijn in de benen zonder aanleiding, spierpijn in het hele lichaam of zelfs extreme spierpijn na het sporten. Vaak gaat spierpijn gepaard met verminderde spierkracht en vermoeidheid.

"Spierpijn kan een indicatie zijn dat je lichaam zich aanpast aan nieuwe bewegingen en inspanningen." - Dr. Michael Joyne

Hoe lang duurt spierpijn?

De duur van spierpijn kan variëren, afhankelijk van de intensiteit van de inspanning en de individuele gevoeligheid voor pijn. Over het algemeen duurt spierpijn meestal enkele dagen tot een week. In zeldzame gevallen kan het echter langer aanhouden. Als de spierpijn na een paar weken niet verbetert of zelfs erger wordt, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Wat zijn de oorzaken van spierpijn?

Spierpijn kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is overbelasting van de spieren. Wanneer je je spieren intensief gebruikt of ze blootstelt aan ongewone belastingen, kunnen de spiervezels beschadigd raken, wat resulteert in spierpijn. Ook een plotselinge toename van de trainingsintensiteit kan leiden tot spierpijn. Daarnaast kan spierpijn optreden als gevolg van ontstekingen, infecties of bepaalde medische aandoeningen.

Spierpijn voorkomen

Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om spierpijn te voorkomen of op zijn minst te verminderen. Hier zijn enkele tips tegen spierpijn die je kunnen helpen:

1. Warm-up en cool-down

Een goede warming-up voorafgaand aan je training en een cooling-down achteraf kunnen helpen om spierpijn te voorkomen. Door je spieren op te warmen, worden ze beter doorbloed en flexibeler, wat de kans op blessures en spierpijn verkleint. Na de training helpt een cooling-down om de spieren te ontspannen en afvalstoffen af te voeren.

2. Bouw je training langzaam op

Als je begint met een nieuwe trainingsroutine

Als je begint met een nieuwe trainingsroutine of een activiteit die je spieren belast, is het belangrijk om langzaam op te bouwen. Door geleidelijk aan de intensiteit en duur van je training te verhogen, geef je je spieren de kans om zich aan te passen en sterker te worden. Dit vermindert de kans op spierpijn. Luister altijd goed naar je lichaam en forceer niets.

3. Gebruik de juiste techniek

Het correct uitvoeren van oefeningen en bewegingen is essentieel om blessures en spierpijn te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je de juiste techniek gebruikt en indien nodig de hulp inroept van een professionele trainer of coach. Door de juiste houding en bewegingspatronen te hanteren, belast je je spieren op de juiste manier en verklein je de kans op overbelasting.

4. Spierpijn voorkomen met rustdagen

Rust is net zo belangrijk als training zelf. Gun je lichaam voldoende tijd om te herstellen en te herstellen tussen de trainingssessies door. Overmatige of onvoldoende rust kan leiden tot spiervermoeidheid en verhoogde kans op spierpijn. Plan rustdagen in je trainingsprogramma en luister naar de signalen van je lichaam. Als je spierpijn hebt, geef jezelf dan de tijd om te herstellen voordat je weer intensief gaat trainen mee.

5. Let op je voeding

Een gezond en uitgebalanceerd dieet speelt een cruciale rol bij het voorkomen van spierpijn. Daarom is het belangrijk dat je er voor zorgt dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, omdat deze helpen bij het herstel en de opbouw van spieren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende vocht te drinken om uitdroging te voorkomen en de spierfunctie te ondersteunen. Overweeg ook het innemen van voedingssupplementen zoals magnesium en omega-3 vetzuren, die kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn en ontstekingen.

6. Doe aan actieve herstelmethoden om spierpijn te voorkomen

Naast rust kunnen actieve herstelmethoden zoals stretchen, foamrollen en lichte mobiliteitsoefeningen helpen bij het verminderen van spierpijn. Deze technieken helpen de doorbloeding te stimuleren, afvalstoffen af te voeren en de spieren te ontspannen. Het is een goede gewoonte om na elke training wat tijd te besteden aan deze herstelmethoden om spierpijn te voorkomen.

7. Maak gebruik van een infrarood sauna 

Infraroodstraling dringt diep door in de spieren en verwarmt ze van binnenuit. Daardoor bevordert de bloedcirculatie, waardoor voedingsstoffen en zuurstof sneller naar de spieren worden getransporteerd en afvalstoffen efficiënter worden afgevoerd.
Regelmatige sessies in de infrarood sauna na intensieve training kunnen helpen om spierpijn te verminderen en het herstelproces te versnellen.

8.  Een methode om spierpijn te voorkomen: cryotherapie

Cryotherapie (een koudetherapie) is een behandeling waarbij het lichaam voor een korte tijd wordt blootgesteld aan extreme lage temperaturen. Er zijn verschillende vormen van cryotherapie. Een van de meest gebruikte methode is de Whole Body Cryotherapie (WBC). De persoon wordt dan voor een korte tijd blootgesteld aan extrema kou (-110 tot -160) in een cryosaunakamer.
Maar bijvoorbeeld een ijsbad, mat of dergelijke vallen hier ook onder.

Bron: PLUSONE

 tips tegen spierpijn

Tips tegen spierpijn

 • Neem een warm bad of douche om de spieren te ontspannen.
 • Gebruik een warmtekussen of warmtepakking op de pijnlijke plekken.
 • Gebruik ijs of een cold pack om ontstekingen en zwelling te verminderen.
  Of maak gebruik van een ijsbad of andere koudetherapieen.
 • Masseer de pijnlijke spieren zachtjes om de doorbloeding te bevorderen.
 • Zorg voor voldoende slaap en rust om het herstelproces te ondersteunen.
 • Daarnaast kan het gebruik van een infrarood sauna ook helpen bij het verminderen van spierpijn. De warmte van de infrarood sauna kan ook zorgen voor ontspanning en verlichting van spanning in de spieren.

Spierpijn voorkomen en verminderen

Spierpijn kan een vervelend bijproduct zijn van intensieve lichamelijke activiteit, maar gelukkig zijn er manieren om het te voorkomen en te verminderen. Door jezelf goed voor te bereiden, de juiste techniek te gebruiken, voldoende rust en hersteltijd te nemen en je lichaam van de juiste voeding te voorzien, kun je spierpijn helpen voorkomen. Daarnaast zijn er tips en technieken, zoals warmte- en koudetherapie, massage en actieve herstelmethoden, die je kunnen helpen bij het verminderen van spierpijn als het toch optreedt.

Onthoud dat ieder individu anders is en dat het belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren. Met de juiste preventieve maatregelen en zelfzorgtechnieken kun je jezelf op weg helpen naar een actieve en gezonde levensstijl zonder overmatige spierpijn. Blijf bewegen, luister naar je lichaam en geniet van de voordelen van een sterk en gezond lichaam.

Terug naar blog
 • warmtestress

  Onderzoek naar warmtestress

  Omgevingsstress, zoals extreme warmtestress of koudestress, wordt vaak gezien als een uitdaging voor onze gezondheid en lichaamsevenwicht. Ons lichaam heeft het vermogen om zich redelijk goed aan te passen aan...

  Onderzoek naar warmtestress

  Omgevingsstress, zoals extreme warmtestress of koudestress, wordt vaak gezien als een uitdaging voor onze gezondheid en lichaamsevenwicht. Ons lichaam heeft het vermogen om zich redelijk goed aan te passen aan...

 • hoe duur is een sauna

  Hoe duur is een sauna? Prijzen en opties voor e...

  Ben je benieuwd naar de kosten van een sauna en overweeg je om er een in huis te nemen? In dit artikel bespreken we hoe duur een sauna kan zijn,...

  Hoe duur is een sauna? Prijzen en opties voor e...

  Ben je benieuwd naar de kosten van een sauna en overweeg je om er een in huis te nemen? In dit artikel bespreken we hoe duur een sauna kan zijn,...

 • infrarood sauna fibromyalgie

  Waarom een infrarood sauna bij fibromyalgie?

  Hoe zit het met de werking van een infrarood sauna bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, stijve spieren en gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid....

  Waarom een infrarood sauna bij fibromyalgie?

  Hoe zit het met de werking van een infrarood sauna bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, stijve spieren en gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid....

1 van 3