Wat is biohacking en waarom zou je het gaan doen?

Wat is biohacking en waarom zou je het gaan doen?

Biohacking wat is dat? Biohacking zelf staat voor het optimaliseren van je lifestyle. Alle facetten welke je kunnen helpen om het maximale uit jezelf te halen. Het optimaliseren van je lichaam, geest en dus je leven. Dit door middel van biologische en/of technologische middelen. De betekenis van biohacking is dan ook het ‘’hacken’’ van je lichaam door bio wetenschap en technologie toe te passen.

"Biohacking is het optimaliseren van het menselijk lichaam en geest door middel van wetenschap, technologie en zelf-experimentatie." | Ben Greenfield - voormalig professionele triatleet, auteur, spreker

Met een aantal biohacking voorbeelden en informatie zullen we je verder op weg helpen.

Waarom biohacken?

Wanneer je start met biohacken kijk je als het ware naar wat jouw lijf en lichaam nodig hebben om optimaal te presteren en functioneren. Nog concreter betekent dit een gezond lijf in de vorm van bijvoorbeeld een goed gewicht, gezonde spieren en gewrichten, een optimale huid, een sterkere weerstand en gezondheid, een sterke mindset en een goede mentale toestand. Dit zorgt ervoor dat je er beter uitziet, goed in je vel zit, een top energie hebt en optimale prestaties kan bereiken. Een goede reden waarom je zou biohacken.

WAAROM BIOHACKING

Hoe werkt biohacking?

Om deze optimale toestand te bereiken ga je terug naar een aantal basiselementen. Deze basis elementen, welke hieronder opgesomd worden, ga je proberen te optimaliseren in de vorm van biohack methodes.
In de basis heb je een aantal elementen welke van belang zijn. Je kunt dan denken aan:

 • Voeding
 • Beweging
 • Nachtrust
 • Mentale training

Een biohacker wil bovenstaande punten optimaliseren. Dit gebeurt door te testen, te meten en te analyseren. Uiteindelijk wordt zo bepaald per individu wat het beste bij haar of hem past voor het meest optimale resultaat.

Welke biohacking voeding kan helpen?

Een basiselement en erg belangrijk element voor de gezondheid is voeding. Voeding kan veel invloed hebben om jouw algehele toestand, zowel fysiek als mentaal. Biohacken en voeding komt samen door te experimenteren welk biohacking dieet het beste bij jouw past.

Voorbeelden hiervan zijn:

- Het Keto dieet (vooral veel groenten en voedingsmiddelen met veel gezonde vetten. Je eet weinig koolhydraten tijdens dit dieet).

- Vegan dieet.

- Koolhydraatarm dieet.

- Paleo dieet/oerdieet (vooral vis, vlees, groente, fruit, eieren, noten en zaden. Gezonde vetten i.p.v. koolhydraten).

- Een voedingspatroon zoals intermittent fasting (dit gaat om wanneer je eet en hoelang je niet eet. Bijvoorbeeld 16 uur aaneengesloten vasten en in de overige 8 uur mag je eten).

Supplementen

Naast voeding zijn er supplementen als aanvulling van je voeding. Het is lastig om alles uit je voeding te halen. Daardoor zijn er voorstanders van voedingssupplementen. Op deze manier zou je alle benodigde stoffen binnen kunnen krijgen welke je niet (voldoende) uit je voeding zou kunnen halen. Met als basis natuurlijk om zoveel mogelijk wel uit je voeding proberen te halen.

Beweging en biohacking

Beweging en dus ook sport is tevens een belangrijk element voor je optimale gezondheid. Uit veel onderzoeken is gebleken dat sport niet alleen je fysiek in orde houdt, maar ook je geestelijke toestand positief stimuleert. Bewegen is sowieso de basis en daarom wordt aangeraden om dagelijks voldoende te bewegen. Het helpt o.a. bij het trainen van je ademhaling, wat al een basiselement op zichzelf kan zijn. Daarnaast helpt het je bij beter slapen.

Beweging is goed te meten met alle apps e.d. welke er te vinden zijn. Er kunnen doelen gesteld worden en eenvoudig bijgehouden worden. Routine en gewoonte voor beweging zijn van belang om dit te optimaliseren. Sport zorgt er sowieso voor dat je beweging krijgt, daarom is het van belang om een aantal keer per week te sporten.

WAARBIJ HELPT BIOHACKEN

Biohacks voor slaap

Iedereen weet wat slaap kan doen met betrekking tot jouw energie en gemoedstoestand . Het is dan ook niet gek dat slaap ook geoptimaliseerd dient te worden wanneer je bezig bent met biohacken. Het zo goed mogelijk slapen is dan ook het doel. Hoeveel uur dit is? Dit kan per persoon verschillen. De kwaliteit van de uren is als eerste van belang en dan kun je bepalen hoeveel uren je dan nodig hebt om optimaal te herstellen.

Hoe ga je dit optimaliseren? Er zijn verschillende methodes welke positief werken voor diverse mensen. Slaap kan o.a. verbeterd worden door voeding, meditatie, ademhalingsoefeningen, warmte- en koude training.  

Mindset training

Biohacking heeft betrekking op je mentale toestand en mindset. Bovenstaande elementen hebben invloed op dit. Echter zijn er vele factoren die kunnen zorgen dat je ontwikkeling van je mindset en mentale toestand tegengehouden worden. Er zijn diverse manieren om dit aan te pakken om o.a.  meer focus, motivatie, rust en een hoger bewustzijn te creëren.

''Biohacking is de kunst en wetenschap van het veranderen van de omgeving om je heen en binnenin jezelf, zodat je volledige controle hebt over je eigen biologie.'' | Dave Asprey - oprichter van Bulletproof

Om je mindset te trainen zijn er diverse methodes zoals het aanhouden van routines, ademhalingstraining, meditatie, maar ook koude- en warmtetraining zijn hier goede voorbeelden van. Koude training (denk aan koud douchen of een ijsbad) heeft daarnaast veel voordelen voor het lichaam en zorgt daarnaast dat je beter kan slapen. Ook warmtetherapie wordt ingezet, zoals de infrarood sauna. Met tevens allerlei voordelen voor het lichaam en geest. Daarnaast geldt lichttherapie ook als een methode. Ook hiervoor wordt o.a. een infrarood sauna gebruikt. Met als doel het lichaam te genezen en te verbeteren.

Als we het over licht hebben kan ook daglicht niet ontbreken. Voldoende daglicht is nodig om te zorgen dat je jezelf energiek en fris voelt. Evenals een frisse lucht. Dus voldoende buiten komen is belangrijk. 

Biohackers; meten en weten

Als biohacker wil je dus meten, monitoren en analyseren wat werkt voor jou om het maximale uit jezelf te halen. Naast pen en papier zijn er diverse technologische snufjes welke kunnen ondersteunen. Denk aan verschillende voedingsapps, sportapps, trackers op je telefoon of horloge etc. Maar ook bloed laten testen of diverse scans behoren o.a. tot de mogelijkheden.

Een aantal biohacking voorbeelden en tips:

- Dieetvormen

- Ademhalingstraining

- Voedingssupplementen

- Lichttherapie

- Ijsbaden/koud douchen

- Warmtetherapie, zoals infrarood sauna

- Meditatie en/of yoga

- Routines

- Blauw/rood licht brillen en/of speciale lampen

- Magneettherapie

Kortom je hebt de verschillende ‘’biohacks’’ en biohacking trends welke je kunnen helpen jouw fysiek en geest  te verbeteren. Dit doe je door te testen, te meten en vervolgens te analyseren. Op deze manier kun je erachter komen wat en welke biohack methodes het beste bij jou passen. Op deze manier kun je het maximale uit jezelf halen.

Terug naar blog
 • warmtestress

  Onderzoek naar warmtestress

  Omgevingsstress, zoals extreme warmtestress of koudestress, wordt vaak gezien als een uitdaging voor onze gezondheid en lichaamsevenwicht. Ons lichaam heeft het vermogen om zich redelijk goed aan te passen aan...

  Onderzoek naar warmtestress

  Omgevingsstress, zoals extreme warmtestress of koudestress, wordt vaak gezien als een uitdaging voor onze gezondheid en lichaamsevenwicht. Ons lichaam heeft het vermogen om zich redelijk goed aan te passen aan...

 • hoe duur is een sauna

  Hoe duur is een sauna? Prijzen en opties voor e...

  Ben je benieuwd naar de kosten van een sauna en overweeg je om er een in huis te nemen? In dit artikel bespreken we hoe duur een sauna kan zijn,...

  Hoe duur is een sauna? Prijzen en opties voor e...

  Ben je benieuwd naar de kosten van een sauna en overweeg je om er een in huis te nemen? In dit artikel bespreken we hoe duur een sauna kan zijn,...

 • infrarood sauna fibromyalgie

  Waarom een infrarood sauna bij fibromyalgie?

  Hoe zit het met de werking van een infrarood sauna bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, stijve spieren en gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid....

  Waarom een infrarood sauna bij fibromyalgie?

  Hoe zit het met de werking van een infrarood sauna bij fibromyalgie. Fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, stijve spieren en gewrichten, en aanhoudende vermoeidheid....

1 van 3